![](/media/lib/40/361px-full_length_hammerhead_ribozyme-48f6fb56d21dc1415341e5f8699f1be5.png)
RNA może powstawać spontanicznie
23 listopada 2009, 00:00Hipoteza tzw. świata RNA, zgodnie z którą pierwsze formy życia na Ziemi wykorzystywały cząsteczki RNA zarówno jako nośnik informacji genetycznej, jak i cząsteczki o charakterze enzymów, jest jedną z najpopularniejszych teorii dotyczących początków życia na naszej planecie. Najnowsze dane, dostarczone przez włoskich naukowców, dodatkowo umacniają wiarygodność tej hipotezy.
![Sonda Dawn](/media/lib/63/nasa-dawn-ion-propulsion-vesta-c1817cab9ab4cc2afd3ff3dd463649e0.jpg)
NASA jak maszynownia „Enterprise”
7 maja 2010, 15:44Co prawdziwa astronautyka może zawdzięczać wymyślonemu dowódcy okrętu „Enterprise" ze starego serialu s-f? Dzięki niemu wiele osób poświęciło swoje życie eksploracji kosmosu. Ale podobieństw między dawną fikcją, a dzisiejszą rzeczywistością można się dopatrzyć wielu.
![](/media/lib/22/1201547539_606153-7379973a93ce160f09ef9e82dc46127b.jpeg)
Jak strach rządzi naszymi reakcjami
25 sierpnia 2010, 21:14Strach. Udawać nieżywego, uciekać, czy atakować? Tak można w skrócie podsumować możliwe strategie w przypadku zagrożenia. Jak się okazuje, za wybór postępowania odpowiadają wydzielone grupy neuronów, którymi można sterować farmakologicznie.
![](/media/lib/76/skora-sprzed-50-mln-lat01-303373cf1f44631919222fb1f782dc2c.jpg)
Obraz białkowych pozostałości w skórze sprzed 50 mln lat
23 marca 2011, 12:36Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze uzyskali w podczerwieni świetnej jakości zdjęcia amidów ze skóry prehistorycznego gada. Znaleziono ją w obrębie liczących sobie 50 mln lat skał eoceńskiej formacji Green River w Utah w USA. To istotne osiągnięcie, ponieważ poliamidami są np. peptydy i białka.
![Zdrowy diabeł tasmański© Wayne McLeanlicencja: Creative Commons](/media/lib/16/1191859559_807580-e76ba5b9a3d8907509fd78898c2fae5c.jpeg)
Jest szansa na ocalenie diabła tasmańskiego
25 października 2011, 10:11Jeszcze przed 15 laty diabeł tasmański był bardzo powszechnie występującym gatunkiem. Obecnie jest on zagrożony, a jego wymieranie to jeden z najbardziej niezwykłych znanych nam przypadków takiego zjawiska. Do zanikania gatunku nie przyczyniają się kłusownicy czy utrata habitatów
Mniej krwawe telefony
17 sierpnia 2012, 09:12„Krwawe telefony“ są mniej „krwawe“. Stało się to możliwe dzięki temu, że wielki firmy technologiczne, jak Intel, HP, Microsoft, Apple czy Dell dokładają starań, by upewnić się, że metale wykorzystywane do produkcji urządzeń nie pochodzą z tych regionów Demokratycznej Republiki Konga, w których toczy się wojna.
![](/media/lib/179/n-komorki-raka-piersi-pod-wplywem-27-ohc-a02162c9921989308797bd03b74d9651.jpg)
Metabolit cholesterolu napędza wzrost i rozprzestrzenianie raka piersi
29 listopada 2013, 10:48Jeden z metabolitów cholesterolu, 27-hydroksycholesterol (27-OHC), może napędzać wzrost i rozprzestrzenianie najpowszechniejszych (hormonozależnych) raków piersi. Wg autorów artykułu z pisma Science, oznacza to, że można by im zapobiegać, przyjmując obniżające poziom cholesterolu statyny oraz stosując odpowiednią dietę.
![](/media/lib/99/n-zielone-swiatlo-c44cf9c667fa02af463c622c6d188151.jpg)
Mrożenie światła
15 września 2014, 12:28Uczeni z Princeton University pracują nad... skrystalizowaniem światła. Próbują ni mniej ni więcej tylko zamienić światło w kryształ. W ramach prac nad badaniem podstawowych właściwości materii udało im się utrzymać fotony w miejscu. To coś, czego wcześniej nie obserwowaliśmy. Mamy tu do czynienia z zupełnie nowym zachowaniem się światła - mówi profesor Andrew Houck.
![](/media/lib/223/no-sim-eafebd5e521ab519e37f7c2efd218e95.jpg)
'e-SIM', czyli nadchodzi koniec ery SIM lock-a
17 lipca 2015, 08:55Jak donosi dziennik Financial Times, dwaj najwieksi gracze na rynku smartfonów: Apple oraz Samsung są bliscy zaakceptowania nowego standardu kart SIM.
![](/media/lib/120/n-przyprawy-f2af1cd2ddae08b06b0fb1f4baeb1a05.jpg)
Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.